חזרה לערוץ

חלב אם – הדרך לשמור עליו

פורסם ע"י rigo
21/12/23

אימהות כרוכה בלא מעט החלטות מכריעות שצריך לקבל, כולל עניין התזונה וההנקה – כן או לא. בשביל אימהות שבוחרות להניק, הרצון לספק את ההזנה הטובה ביותר לתינוקן היא מעל הכול ושימור חלב, בייחוד לאחר שאיבת החלב (גם במקרים שאי אפשר להניק), מצריך התייחסות מיוחדת. אם אינכן מניקות או בוחרות לשלב בין הנקה לבין הזנת התינוק באופן אחר, ואם חשוב לכן שתינוקכן ייהנה מסגולות הבריאות הרבות של החלב שלכן ואתן נעזרות במשאבת חלב, המאמר הזה יוכל לעזור לכן. איך תשמרו נכון על חלב אם ואיך נכון לטפל בו? הינה כל מה שחשוב לדעת.

חלב אם

הטבע מספק לנו לא מעט פתרונות, כאשר אחד מהם הוא חלב אם שנועד לתת מענה מושלם לתינוק. חלב האם מכיל אנזימים, נוגדים ורכיבים תזונתיים חשובים מאוד, המשמשים תזונה שאין שנייה לה באיכותה. מעבר לכך, הוא מתאים את עצמו ככל שחולף הזמן לצרכים המשתנים של התינוק ככל שהוא גדל, ולכן מספק לו פתרון מושלם לאורך זמן. בהיותו עשיר בנוגדנים, הוא עוזר לשמור על התינוק מפני זיהומים ומחלות ומחזק את המערכת החיסונית המתפתחת שלו. היתרונות הרגשיים והפסיכולוגיים של הנקה מדגישים עוד יותר את חשיבותה, בכך שהיא מטפחת קשר אינטימי בעל ערך בין האם לילד, הניכר גם בשלבים מאוחרים יותר.

חלבונים, פחמימות, שומנים וכמות עצומה של ויטמינים ומינרלים מתלכדים כולם בחלב האם, המציע את האיזון האופטימלי לגדילה ולהתפתחות התינוק. אופיו הדינמי של החלב, מבטיחים שכל רכיב יגיע לתינוק עם הזמן, תוך התאמה לצרכים התזונתיים המשתנים שלו. הקולוסטרום, החלב הראשוני, מייד לאחר הלידה, מכיל ריכוז גבוה של רכיבים, המחזקים את מערכת החיסון ומציעים ליילוד הגנה חשובה במהלך ימיו הראשונים. ככל שהימים חולפים, חלב האם משתנה מבחינת הרכבו, בתוך התאמת תכולת השומן שלו לדרישות האנרגייה הגוברות של התינוק. מעבר לנפלאות התזונתיים שלו, חלב אם שופע תאי גזע, הורמונים ואנזימים התורמים לבריאותו הכוללת של התינוק ולכן הוא מומלץ מאוד בכל עת. פתרון כמו משאבת חלב ידנית או חשמלית נותן מענה לנשים המעוניינות לספק לתינוק שלהן את משקה ה"זהב" הזה, אך מבלי להניק או בשילובו לצד הנקה.

טיפול נכון בחלב אם

לאחר שאיבת החלב באמצעות משאבת חלב מגיע שלב חשוב ומשמעותי והוא הטיפול באותו חלב. כדי לשמור על ערכיו התזונתיים החשובים ולהבטיח את בטיחותו של התינוק, יש להקפיד על אחסון ועל טיפול נאות בו. תחילה, ולאחר שטיפת הידיים היטב, יש להעבירו למכל או לשקית אחסון ייעודית. אלה חייבים להיות נקיים ומחוטאים כהלכה וגם ללא BPA (הלא הוא "ביספנול A", חומר כימי שמוכר מאוד בתעשיית הפלסטיק ומוטב להימנע ממנו במקרים כאלה) לפני שמעבירים אליהם את חלב האם.

שמירה על חלב אם

כדי לשמור על חלב האם לאחר השאיבה, עומדות לרשות האם כמה אפשרויות לרבות שקיות חלב אם. שקיות מיוחדות אלו מאפשרות לאחסן את החלב בצורה נוחה ויעילה. הן מעוצבות באופן מדויק כדי להתאים לתכונות הייחודיות של חלב האם, מה שמבטיח נוחות ושימור כאחד. הן אידיאליות להקפאה, עוברות סטריליזציה מראש וכוללות אטמים חזקים ועמידים המונעים את דליפתו של החלב החוצה ומגנים עליו מפני זיהום ואיבוד הרכיבים התזונתיים החשובים שבו. קל מאוד למלא אותן ולשפוך את החלב מהן והן שקופות, כך שאפשר גם לתייג אותן כדי לציין עליהן תאריך ומידע חשוב אחר.

טמפרטורת החדר

בין אם יש לכן משאבת חלב חשמלית ובין אם ידנית, שמירת חלב האם באופן הנכון היא הכרחית. לאימהות בדרכים, למשל, שמירת החלב בטמפרטורת החדר, בין 22 מעלות ל-25 מעלות, יכולה להיעשות למשך 4 שעות בלבד ולא יותר מכך כדי לשמור על איכותו של החלב. במקרה כזה, וכדי להפחית את הסיכוי להתפתחות חיידקים, יש לשמור את החלב במקום קריר ומוצל ככל שאפשר ולהגן עליו משמש ישירה. שימוש בתיקים מבודדים במקרה הזה יכול להיות פתרון אידיאלי במהלך הנסיעות המסייע בשמירה על טריות החלב.

אחסון במקפיא

פתרון ארוך טווח וגם אמין מאוד הוא האחסון במקפיא. הקפאת חלב אם לא רק שמאריכה את חיי המדף שלו אלא גם שומרת היטב על הרכיבים התזונתיים שבו. שקיות לאחסון החלב או מכלים מיוחדים שמתאימים להקפאה הם פתרון נהדר במקרים האלה, מה שמבטיח רמת אטימות גבוהה. מומלץ לתייג את השקיות כדי לדעת מתי הן הוכנסו להקפאה ולדאוג להפשיר אותן, בעת הצורך, תחת מים זורמים קרירים או במקרר.

אחסון במקרר

כאשר בוחרים באחסון במקרר, יש להקפיד למקם את החלב בתוך המקרר ולא בדלת, כדי להבטיח טמפרטורה קרירה ועקבית. חלב אם יכול להיות מאוחסן במקרר עד ארבעה ימים, אם כי לרוב מומלץ להשתמש בו תוך 72 שעות. שימוש בשקיות מיוחדות לאחסון חלב אם מונע זיהום ושומר על שלמותו התזונתית של החלב. הטמפרטורה האידיאלית למקרר היא בין 0 ל-4 מעלות, מה שמבטיח את שמירתו של החלב בהתאם.

איך לנהל נכון את ההפשרה והחימום?

תהליך ההפשרה ותהליך החימום חייבים גם הם להיעשות בצורה הנכונה כדי לשמור על הערכים החשובים של חלב האם. בעת המעבר מהמקפיא לטמפרטורת החדר, יש לדאוג להפשיר את החלב בזהירות. השיטה המומלצת היא הפשרה איטית במקרר למשך הלילה או הנחת שקית אחסון החלב מתחת למים זורמים קרירים. עדיף שלא להפשיר את החלב במיקרוגל, כדי למנוע פגיעה ברכיבים התזונתיים שבו. לאחר ההפשרה, יש לנער בעדינות את השקית כדי לאפשר לשומן החלב להתערבב כהלכה עם כל השאר. כשזה נוגע לחימום החלב, שימוש בקערת מים חמים והנחת השקית בה היא הפתרון המועדף, במקום מקור חום ישיר.

לסיכום

חלב אם ידוע ברכיבים התזונתיים החשובים שלו וביתרונות הרבים שהוא מציע. שימוש במשאבה ידנית או חשמלית מאפשר לאימהות לספק את החלב לתינוקן גם אם הן אינן מניקות. הקפדה על אחסון נכון ועל הפשרה או חימום נכונים קריטיים לשמירה על הערכים הטובים של החלב ומוטב להביא זאת בחשבון לפני השימוש. אפשר למצוא היום שקיות איכותיות לאחסון חלב המספקות את המענה הזה, ועוזרות לשמור על החלב לאורך זמן, בין אם במקפיא או במקרר.

מאמר זה מספק מידע כללי. המידע והתכנים האחרים המסופקים במאמר זה או בחומרים מקושרים כלשהם, אינם מיועדים להיות ייעוץ רפואי ואין לפרשם ככאלו, ואינם תחליף להתייעצות או לטיפול רפואי מקצועי. אם יש לכם או לאדם אחר חשש רפואי, עליכם להתייעץ עם הרופא המטפל שלכם או לפנות לטיפול רפואי מקצועי אחר. לעולם אל תתעלמו מייעוץ רפואי מקצועי או תתעכבו בחיפושו בגלל דבר שקראתם במאמר זה או בחומרים מקושרים כלשהם. אם אתם חושבים שיש לכם מצב חירום רפואי, התקשרו מייד לרופא או לשירותי החירום. הדעות וההשקפות המובעות במאמר ובאתר זה אינן קשורות לדעות של אף גורם אקדמי, בית חולים, פרקטיקה רפואית או מוסד אחר.

מה דעתכם? נהניתם מהכתבה?
0
0
נשמח לשמוע את דעתכם בתגובות!